Forsiden

Kalender

torsdag 23. november
2 etg.

Lynforedrag - Retten til byen

Inngang: Gratis
Kl. 08:00

Spire inviterer til lynforedrag på Dattera til Hagen. Vi har bedt 6 aktuelle personer innenfor byutvikling om å holde korte og engasjerende foredrag.

Haralds Vaffel tar med seg jernet sitt og sørger for å holde sulten unna.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Vafler og kaffe er gratis.

Foredragsholdere:
- Erling Okkenhaug – Stedsaktivist og “sørlandsrefseren”

- Emma Arnold – Forsker, Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, UiO

- Marius Rønningen – Førsteamanuensis, Fakultet for landskap og samfunn, Institutt for by- og regionplanlegging, NMBU

- Wid Al-Saedy – Tøyen Unlimited, WIDE INK

- TBA

- TBA

Om Retten til byen:
Det var den franske filosofen og sosiologen Henri Lefebvre som i 1968 lanserte begrepet for første gang. Siden den gang har begrepet blitt analysert og tolket forskjellig av utallige samfunnsplanleggere, politikere og aktivister. Ideen til Lefebvre handler om at arbeiderklassen skal frarive eliten makten de har over byen, makten til å bygge, organisere og bruke byen. Oppslutningen bak den originale ideen er ikke unison, og mange samfunnsplanleggere har opp gjennom årene tillagt begrepet sin egen tolkning. Den orginale forklaringen av begrepet lyder:

“ikke en rett vi spør om, det er en rett vi må innføre. Det er et kollektivt krav om en rett til de urbane områdene, en rett til å ta over det som allerede eksisterer og forandre det, men også en rett til å skape det som ikke eksisterer i henhold til behovene og ønskene til arbeiderklassen.” (Lefebvre, 1968, Le Droit à la ville)

Om Spire:
Spire er en miljø- og utviklingsorganisasjon for unge voksne som jobber for en bærekraftig og rettferdig verden. Våre hovedtemaer er klima, mat, internasjonal handel og bærekraftig byutvikling på nasjonalt og internasjonalt nivå. Les mer om oss på" www.spireorg.no":http://www.spireorg.no.

23004734 10155876676033293 4501197568158629777 o